Doar pentru că tu nu auzi, ei te pot asculta!

Cât de sigur este sistemul dumneavoastră radio? Cine vă poate auzi conversațiile radio? Vă pot asculta și alții comunicațiile?
O să vă spun două povești scurte, iar dacă nu sunteți siguri, întrebați ce fel de radio folosiți! 

În multe locuri, radiourile de hobby sunt folosite și în scopuri profesionale. Unora nu le pasă dacă alții o pot auzi; alții vor doar să rămână “neauzibilă” în eter.
Deci este o sabie cu două tăișuri: radio hobby – comunicare deschisă.

Prima poveste: povestea unei companii de securitate din împrejurimile Londrei

Unul dintre angajați era un pasionat de radio, care asculta nu numai radioul companiei în timpul liber, ci și benzile PMR.
Într-o după-amiază, a sesizat o conversație care avea loc în apropiere. Un nume de stradă și o intersecție cunoscute erau rostite la radio. A întors rapid scanerul pe canalul de emisie, oprindu-l.

Conversația a continuat și, după câteva minute, a devenit clar că cineva plănuia să dea o spargere și că se îndrepta spre adresa respectivă, urmând să instaleze un punct de observație în apropierea adresei.
Bărbatul nostru nu a ezitat, și-a informat imediat colegii, iar patrula de poliție locală a fost de asemenea informată.
Când hoții au ajuns la casa vizată, polițiștii de patrulare îi așteptau. 🙂

Astfel, nu știi niciodată cine îți urmărește transmisia pe un sistem deschis!

A doua poveste

În februarie, unul dintre partenerii noștri s-a aflat în Germania la prezentarea unei companii de securitate și a fost invitat ca expert în securitate să viziteze mai multe companii în cadrul unui turneu.

La unul dintre sediile companiei, în timp ce aștepta întâlnirea, a intrat în vorbă cu portarul.
Compania nu avea un serviciu de securitate desemnat. Doar angajații de acolo comunicau prin radio.
După o conversație de o jumătate de oră, a reieșit că încercau să folosească pentru prima dată radiourile PMR446 pe care le aduseseră de acasă pentru diverse sarcini care necesitau comunicare. Cu toate acestea, deoarece radiourile nu au fost concepute pentru o astfel de sarcină, nu au avut o rază lungă de acțiune între halele de producție.

Unul dintre colegi a adus apoi un pachet de radio chinezesc comandat de pe eBay, care se auzea până la capătul șantierului. Cu toate acestea, nu știau nimic despre radio, cu excepția faptului că era ieftin și funcționa.
Partenerul nostru a întrebat apoi dacă au observat tulburări în timpul difuzării?
S-a dovedit că, atunci când șoferii de taxi trec pe lângă acest loc, pot auzi radioul și, uneori, pot auzi copiii vorbind de la distanță. Dar nu s-au ocupat de aceasta, deoarece a funcționat foarte bine pentru ceea ce au avut nevoie .

Expertul nostru a intrat pe o frecvență pe propriul său radio și radioul negru pe care îl lăsase la recepție, cumpărat de pe eBay, a început să emită.
A fost identificat imediat tipul de radio și, deoarece conversația a arătat că nu se făcuseră modificări la setările radioului, expertul nostru a știut imediat pe ce frecvență din fabrică se afla radioul.
Fără CTCSS, fără DCS, fără criptare vocală și, bineînțeles, în mod analogic.

Apoi i-a avertizat pe lucrători că radioul pe care îl foloseau putea fi interceptat de oricine și că funcționa pe o frecvență care nu ar trebui să fie utilizată în UE.
Atâta timp cât încarcă produse tehnice foarte scumpe din depozit în camion și în timp ce vorbesc în mod constant (își spun unul altuia ce încarcă, ce trebuie să scoată pentru încărcare…), ar putea fi o țintă potențială pentru hoți care ascultă conversațiile datorită comunicării deschise!
După cum s-a dovedit, nimeni de acolo nu se gândise la asta.

După discuție, au testat radiourile eChat la fața locului – atât în incintă, cât și în depozit. Au funcționat perfect în toate punctele în care a fost nevoie de comunicare. De asemenea, nimeni altcineva nu vorbea la radio, doar cei din grup.
Managerul depozitului a fost deosebit de mulțumit că, în sfârșit, a reușit să comunice cu cealaltă locație, aflată la 30 de km distanță, și că nu va trebui să dea un telefon, ci va putea auzi persoana responsabilă. Cireașa de pe tort a fost că șeful a putut lua radioul acasă și să ajute echipa de acasă.

Concluzia?

Este posibil să economisiți bani atunci când alegeți un radio, dar este mai bine să cereți o opinie competentă!

Utilizați comunicații radio moderat securizate sau criptate pentru sarcinile dumneavoastră!
Alegerea perfectă ar putea fi sistemul eChat, care poate fi actualizat în orice moment și este închis, dar portabil și flexibil.

Întrebați-ne și vă vom ajuta să alegeți echipamentul potrivit pentru circumstanțele și nevoile dumneavoastră!