Stații radio PoC eChat, test cu balonul cu aer cald

Folosim radiourile eChat zi de zi zi pe uscat și le-am încercat și pe apă. Acum este timpul să ne ridicăm în aer!

Un articol semnat:Ferenczi Róbert

De ce este interesant dacă o stație PoC eChat funcționează și în aer

Radiourile de rețea comunică prin intermediul unei conexiuni active la internet. Acest lucru necesită o conexiune la internet (WiFi sau mobil). Cu toate acestea, în mod implicit, rețeaua 2G/3G/4G nu este special concepută pentru utilizarea în aer, la mai mulți kilometri deasupra solului.

Cum am ajuns într-un balon cu aer cald?

Am cunoscut echipa ballooning.hu din Balatonföldvár datorită stațiilor. Ei utilizau deja stații de tip  Motorola PMR 446  și ne-am gândit că ar putea încerca și stațiile POC eChat bazate pe internet.

Un program special este folosit pentru a urmări baloanele cu aer cald cu ajutorul tabletelor, iar la bord există, de asemenea, un radio aeronautic. Radiourile PMR Motorola au fost folosite pentru decolare, aterizare și urmărirea din mașină. Cu toate acestea, pentru aterizare, există adesea situații în care există o ocluzie optică puternică între balon și mașina care îl urmărește. Cu toate acestea, radiourile PMR nu funcționează întotdeauna. Acesta este motivul pentru care a apărut sistemul eChat, deoarece comunicarea prin rețea elimină necesitatea vizibilității optice, oferind o rază de acțiune aproape nelimitată.

Până la ce altitudine avem  internet mobil?

Tabletele comunică, de asemenea, cu serverul software-ului de hărți prin intermediul internetului mobil, iar din experiența practică am constatat că există acoperire 4G până la o altitudine de 2 km pe baloane cu aer cald. Astfel, am ajuns la concluzia că utilizarea stațiilor de emisie-recepție bazate pe internet PoC eChat E350 nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Stațiile PoC e Chat, bazate pe internet în misiune aeriană

Aparatele de radio eChat au fost instalate în timpul unui zbor de sâmbătă dimineața. Deoarece eram foarte curios să văd rezultatele și cum funcționează la altitudine, am urmărit echipa. Adevărat, am făcut acest lucru de la Tapolca prin intermediul programului de dispecerat eChat, iar traficul de voce a fost monitorizat de un radio PoC eChat E360  atașat temporar la flota radio a balonului cu aer cald. A trebuit să mă trezesc foarte devreme pentru toate astea, la 5 dimineața, dar a meritat! Astfel, sistemul de emisie-recepție eChat a fost testat cu stația radio E350 la o altitudine de 1 km.

Harta a arătat o imagine bună a locului de start, iar conexiunea audio a fost excelentă. Deoarece a fost un zbor de dimineață, am avut o comunicare minimă cu băieții. Am verificat viteza o dată în timpul zborului, care a fost exactă. Am setat frecvența de transmitere a poziției GPS a emițătorului eChat E350 PoC la fiecare 5 secunde, astfel încât am obținut o urmărire foarte precisă a zborului și apoi a mișcării ulterioare.

În timpul zborului, transmisia punctelor GPS a fost întreruptă timp de 2×2 minute, dar nu a existat nicio întrerupere în timpul decolării și aterizării.

și asta era ceea ce conta cu adevărat. Acolo unde radiourile PMR nu se mai puteau vedea între ele și ar fi pierdut comunicarea, sistemul de emisie-recepție bazat pe internet eChat PoC a funcționat perfect.

Dispozitivul de emisie-recepție eChat E700 PoC bazat pe internet era în funcțiune în mașina de urmărire, astfel încât Peti, liderul echipei din Balatonföldvár, putea vedea pe harta de pe dispozitivul său mișcarea celuilalt dispozitiv de emisie-recepție eChat E350 utilizat în balonul cu aer cald și era în comunicare permanentă cu pasagerii din balon. Astfel, a fost posibilă compararea mișcărilor balonului pe harta afișată de tabletă și de sistemul eChat. Caracterul detaliat al hărții eChat a fost demonstrat de faptul că a indicat drumuri forestiere care nu erau marcate pe harta cu baloane.

În plus, sistemul eChat a fost folosit pentru a găsi un telefon mobil uitat la o oprire pe traseu. Deoarece peretele de chat al emițătorului-receptorului eChat E700 poate asculta traficul de voce, aceștia au putut afla când a fost efectuat ultimul apel telefonic și au știut exact unde să se întoarcă pentru a căuta telefonul.

Sistemul de emisie-recepție bazat pe internet eChat și de asemenea dispozitivul E350 și-au demonstrat eficiența în aer.

Am fost foarte încântat a doua zi când l-am întrebat pe Peti, liderul echipei de baloane cu aer cald, dacă îi place sistemul în acest mediu. După cum s-a dovedit, au fost foarte mulțumiți de ea, iar funcțiile suplimentare s-au dovedit deosebit de utile în găsirea telefonului mobil abandonat.

Mai târziu, am vorbit cu Balazs, pilotul de sâmbătă, și l-am întrebat ce părere are despre eficiența sistemului de emisie-recepție eChat și ce părere are despre această nouă tehnologie de internet. Pentru el, funcția de urmărire a hărților din sistemul eChat a fost un plus. Ceea ce a contat a fost comunicarea vocală, deoarece acolo unde apelurile GSM nu mai funcționau (în unele locuri au avut probleme serioase cu calitatea convorbirilor telefonice; de fapt, dacă telefonul suna, apelul era întrerupt), transceiverul eChat încă mai putea să transmită. Desigur, trebuie să fim conștienți de limitele acestui sistem.

Citând cuvintele lui Balázs: “Dacă o tehnologie eșuează, măcar există o soluție de rezervă! Pentru asta este funcțional eChat, iar harta este un plus.” Traficul de voce pe transceivere este semnificativ mai rapid decât apelarea balonului cu aer cald de la mașina de urmărire prin telefon, iar sistemul de transceivere bazat pe internet eChat PoC a funcționat chiar și acolo unde stația PMR nu mai putea comunica.

Opțiuni și mai multe informații despre sistemul de emisie-recepție pe internet PoC eChat.

Dacă vă gândiți la implementarea sistemului PoC eChat, puteți să-l încercați gratuit prin Programul Demo.

Iar prin închirierea unui transceiver eChat, vă puteți bucura în mod rentabil de avantajele PoC eChat pe o perioadă temporară sau ocazional. Plătiți doar atât timp cât folosiți stațiile radio – indiferent dacă aveți nevoie de stațiile de emisie-recepție bazate pe internet pentru o zi sau pentru câteva luni!

Pentru mai multe informații despre sistemul de emisie-recepție bazat pe internet eChat PoC, vă rugăm să ne contactați: +40 755 300047, sandor.tyurbe@anico.hu, www.echatstatiiradio.ro