Stații radio la un concurs de motociclism

Suport eChat pentru comunicații pentru Kenji Racing Team

În primăvară, Kenji Racing Team a cerut sfatul partenerului nostru, Róbert Ferenczi, pentru a cumpăra o stație. Înainte de a face o propunere, Robi l-a întrebat pe Dr. János Líska, unul dintre managerii echipei, pentru ce fel de sarcini de comunicare ar fi necesare stațiile și în ce condiții ar fi folosite.

Despre Keiji Racing Team

Kenji Racing Team motorépítő csapat 2021

“Kenji Racing Team este echipa de construcție de motoare de competiție a Facultății de Inginerie și Informatică GAMF a Universității Neumann János din Kecskemét. A fost înființată în 2014 pentru a participa la competiția bianuală MotoStudent din Spania.

Am participat pentru prima dată la concursul din 2016, unde am construit un motor cu combustie internă numit Köszi. În această competiție, echipa a obținut deja rezultate bune, deoarece motocicleta noastră a ocupat locul al treilea în competiția de inovație și în cea de îndemânare, iar la testul de frânare am ocupat locul al doilea. Pentru a doua oară în 2018, am participat la competiția MotoStudent, unde am folosit nu doar un motor cu ardere internă – Last Petrol – ci și un motor electric – New Wave. Cu motorul electric, am câștigat titlul de cel mai ușor motor electric și a fost, de asemenea, al doilea cel mai rapid motor. Pentru că am obținut rezultate atât de bune cu acest motor, am trecut la linia exclusiv electrică.
În 2021, ne pregăteam pentru cel de-al treilea concurs, care a avut loc în luna iulie a acestui an. Pentru această cursă am construit o motocicletă electrică numită Futuro”, a declarat șeful echipei, Attila Tímári.

Ce dispozitive au fost folosite pentru a comunica cu echipa?

kenji-Motorola_es_eChat_adovevo_keszulekek.jpg
Dispozitive Motorola și eChat

Echipa Kenji a testat transceiverele Motorola XT420 timp de o săptămână în martie. În urma testului, au achiziționat stații radio Motorola XT420, stații walkie talkie Motorola Talkabout T92 H2O și telefoane mobile. Comunicarea dintre pilotul motorului și echipă a fost rezolvată cu ajutorul unei căști, care a fost oferită echipei de către Anico Srl. ca suport.

Începând cu luna mai, radiourile au fost folosite pentru a sprijini construcția motorului și pregătirea casei, atât în atelier, cât și în timpul testelor. Dar aparatele de radio nu erau necesare doar pentru testare. Cursa din acest an a avut loc pe circuitul Motorland Aragón din Spania și s-a planificat ca aceste stații radio să asigure un mijloc de comunicare între membrii echipei în timpul călătoriei, între boxe și rulotele din parcarea circuitului, precum și în timpul cursei.

Cu toate acestea, din cauza pandemiei cauzate de coronavirus, cazarea echipei a fost mutată într-un camping exterior, care era mai departe de pistă decât raza de siguranță a stațiilor radio PMR (emițătoarele Motorola XT420 și Talkabout T92 H2O sunt PMR-uri, adică emițătoare care pot fi utilizate fără licență de frecvență și a căror rază de acțiune este limitată prin lege).

Astfel, Robi a recomandat echipei stațiile  PoC eChat bazate pe internet, deoarece aceste stații radio au acum o rază de acțiune aproape nelimitată datorită conexiunii de date pe internet.

Din nefericire, stațiile de închiriat și demo ale Anico SRL erau toate în uz atunci când am început competiția, de aceea clientul și partenerul nostru Event Protect Services a împrumutat echipei flota lor de stații radio gratuite eChat E350 ca suport.

Transmițătoarele PoC bazate pe internet eChat, inclusiv modelele E350, pot fi utilizate în toată Europa. Radiourile partenerului nostru sunt, de asemenea, utilizate în mod regulat în Germania și Austria, de exemplu, au fost utilizate pe circuitul austriac de Formula 1 RedBull în 2020. Astfel, au fost testate peste granițe și sunt stabile și fiabile, așa că am fost bucuroși să le împrumutăm pentru cursa auto spaniolă.

Ausztria, Red Bull Ring, 2020
Ausztria, Red Bull Ring, 2020

Deplasarea la cursa de motociclete din Spania

Echipa Kenji Racing Team a putut astfel să pornească în cursa din Spania echipată cu stații eChat E350 PoC bazate pe internet pe lângă PMR-urile Motorola.

Cu ajutorul sistemului de control și dispecerat eChat și al unui radio eChat suplimentar, Robi a putut, de asemenea, să urmărească echipa și să ofere sprijin tehnic pentru comunicare. Cu toate acestea, utilizarea dispozitivelor de emisie-recepție a fost atât de simplă încât toți membrii echipei s-au descurcat cu ușurință.

Kenji csapat a motorépítő versenyre - eChat E350 adóvevővel

Pe drumul dinspre Ungaria spre Germania, au putut comunica cu transmițătoarele PMR Motorola, deoarece rulotele erau în convoi și apropiate una de cealaltă, dar în München au pornit stațiile eChat. În acest caz, au avut nevoie să folosească comunicația prin intermediul stației de emisie-recepție bazată pe internet deoarece una dintre mașini trebuia să schimbe cureaua de distribuție, așa că trebuia să o facă departe de celelalte. Cu toate acestea, chiar și atunci când se aflau la distanțe mari (până la 100 km), radiourile eChat le-au permis să rămână în contact permanent și să comunice rapid și eficient.

Dacă vă uitați la harta de dispecerat eChat, puteți vedea traseul mașinilor, respectiv al stațiilor eChat.

A existat o mică problemă la trecerea frontierei, deoarece stațiile radio au fost mai lente în găsirea noii rețele în roaming. Cu toate acestea, acest lucru a fost rezolvat rapid prin faptul că nu s-a așteptat înscrierea automată, ci prin oprirea și pornirea stațiilor, toate aparatele de radio au reușit să se înscrie rapid.

Echipa se află acum pe pista spaniolă și în tabăra de lângă pistă.

kenji_a-csapat-a-palya-mellett.jpg

Cu stații la cursa de motociclism

După cum a relatat după aceea Dr. János Líska, unul dintre liderii echipei, toată lumea a reușit să opereze cu ușurință stațiile, iar bateriile au rezistat bine la utilizarea îndelungată.
Încărcătoarele USB directe montate pe perete din rulotă au facilitat încărcarea dispozitivelor în timpul pauzelor.

Kenji csapat a motorépítő versenyen - lakókocsi eChat E350 töltés

Au existat, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care vor funcționa transceiverele PoC pe pista de curse din cauza unei rețele mobile potențial congestionate. După cum s-a dovedit la fața locului, nivelul de încărcare a rețelei nu a fost o problemă și a existat un acces 3G stabil peste tot pe pistă și în jurul acesteia.

În Box Street, membrii echipei au putut folosi radiouri Motorola PMR pentru a comunica între ei, dar la intrarea pe pistă și între pistă și camping au putut folosi stații eChat.

Kenji RacingTeam motorépítő verseny pályabejárás

Kenji RacingTeam motorépítő verseny boxutca

Kenji RacingTeam motorépítő verseny box utca

 

La întoarcerea acasă, radiourile eChat au fost returnate companiei austriece și, la scurt timp după aceea, se aflau la Viena pentru a ajuta la asigurarea securității la un meci de fotbal.
Ausztria, Bécs, Stadion - eChat E350 adóvevő

 

Din 46 de echipe Kenji Racing Team
a obținut locul  7!

Felicitări uriașe echipei pentru acest rezultat!

A Kenji Racing Team motorépítő csapat a spanyolországi versenyen

Puteți urmări echipa Kenji Racing Team aici:
http://kenji.hu
https://www.facebook.com/kenjiracingteam
https://www.instagram.com/kenjiracingteam
https://www.youtube.com/channel/UCZlGW-PUwNHBBQqD-4UIsPQ

 

Mulțumiri lui Róbert Ferenczi pentru contribuția sa; lui Norbert Nagy pentru că a donat propria flotă de stații eChat; lui Dr. János Líska și Kitti Budai pentru informații despre echipă și utilizarea stațiilor ș lui János Hádinger pentru fotografii și videoclipuri.