Licența de frecvență și costurile – când aveți nevoie de o licență radio atunci când cumpărați un transceiver?

Atunci când cumpără un transceiver, potențialii utilizatori pun adesea întrebarea “Am nevoie de o licență de frecvență pentru a utiliza transceiverul?”

Momentul în care trebuie să solicitați o licență și să plătiți o taxă de utilizare a frecvențelor depinde de tipul de emițător-receptor pe care îl cumpărați. Așadar, să începem prin a examina categoriile de transceivere și costurile asociate acestora, iar tabelul de sinteză de la sfârșitul acestei postări prezintă costurile împreună.

1.Fără licență/ utilizare gratuită/ nu face obiectul licențierii/ dispozitive PMR446 și costuri de licență pentru frecvențele PMR446

Acestea nu necesită o licență radio sau o licență de frecvență. Acestea funcționează pe așa-numita frecvență liberă, banda de 446 MHz, astfel încât oricine le poate utiliza imediat după cumpărare. Dezavantajul este că utilizatorii pot interfera unii cu alții.

Acestea au o putere maximă a emițătorului de 0,5 W. (În prezent, legislația prevede că radiourile PMR446 pot avea o putere maximă de 0,5 W și că antena lor nu poate fi detașată. Orice altceva mai mult decât atât este ilegal și ar putea duce la o eventuală urmărire penală).

Raza lor de acțiune (datorită puterii de 0,5 W) este de numai câțiva kilometri, care poate scădea la câteva sute de metri – în funcție de  caracteristicile geografice și de densitatea construcțiilor in zonă.

Sunt disponibile cel mai adesea 16 canale analogice fizice, cu coduri selectabile (subcanale) pentru fiecare canal. Aceste subcanale pot fi utilizate pentru a separa diferite grupuri , astfel încât acestea să nu interfereze între ele. Un canal fizic poate fi utilizat doar de un singur grup de vorbire în raza de acțiune; ceilalți trebuie să aștepte până când canalul este liber.

De obicei, dispozitivele sunt livrate cu un încărcător lent, astfel încât timpul total de încărcare poate fi de până la 5-6 ore. Se pot adăuga diverse accesorii pentru a face utilizarea mai convenabilă. În cadrul acestei categorii, distingem între dispozitivele concepute pentru hobby și uz industrial, cu un interval de preț de aproximativ 30-170 EUR

Pentru mai multe produse vizitați linkul de mai jos:

https://www.motorolashop.ro/motorola_pmr446_walkie_talkie

2. Stații de emisie-recepție / profesionale / UHF/VHF cu autorizație/licență

Întrebuințarea unei frecvențe specifice ajută la menținerea traficului radio nedorit în afara unui anumit canal, astfel încât interferențele cu comunicațiile sunt mult mai reduse. În cazul în care emițătorul-receptor nu funcționează pe 446 MHz, ci pe o anumită frecvență UHF sau VHF, este necesară o licență pentru utilizarea acestuia. În România,Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)  este autoritatea competentă pentru eliberarea licențelor și desemnarea frecvențelor care urmează să fie utilizate. Utilizarea acestor frecvențe este supusă unor taxe regulate. În prezent, este posibil să se utilizeze frecvențe partajate sau exclusive.

De asemenea, facem distincția între emițătoarele portabile și mobile, care necesită o licență, și sistemele de repetoare. Transmițătoarele portabile și mobile au o rază de acțiune de câțiva kilometri dacă nu sunt conectate la un repetor. Repetitoarele sunt utilizate pentru a extinde aria de acoperire a stațiilor radio, oferind o soluție ideală pentru acoperirea radio în zonele în care legăturile radio directe nu mai funcționează, dar costul lor ridicat înseamnă că multe companii caută o alternativă mai modernă la sistemele de repetitoare, și anume emițătoarele bazate pe internet.

Pentru mai multe dispozitive accesați linkul de mai jos:

https://www.motorolashop.ro/motorola_ipari_professzionalis_adovevok/motorola_engedely_nelkuli_adovevok

3. Stații  POC bazate pe Internet

Tehnologia PoC (Push-to-talk over Cellular) este prezentă pe piața emițătoarelor-receptoarelor de ani de zile, dar abia în ultimii ani a devenit cu adevărat populară, datorită introducerii rețelelor 4G și a noilor emițătoare-receptoare “inteligente” cu butoane PTT. Pentru utilizatorii care au nevoie de o acoperire teritorială mai mare, singura opțiune de până acum a fost reprezentată de sistemele private care funcționează pe frecvențe dedicate, care pot costa milioane de euro la lansare (după cum s-a menționat mai sus). Transmițătoarele PoC bazate pe internet ar putea fi soluția pentru a oferi personalului o legătură radio rentabilă și fiabilă, fără a fi nevoie să își construiască propria rețea și fără limitări geografice.

Transceiverele eChat PoC bazate pe internet https://echatstatiiradio.ro/termekek/ se conectează prin WiFi sau prin internet mobil la un server securizat găzduit în Ungaria și între ele. Acest lucru înseamnă că aparatele de radio pot fi utilizate oriunde operatorii de telefonie mobilă au acoperire sau unde se poate stabili o conexiune proprie la internet fără fir.

O diferență importantă față de transceiverele industriale este că nu se comunică prin intermediul frecvențelor, astfel încât nu există obligația de a obține o licență și, prin urmare, nici o taxă de utilizare a frecvențelor! Singurul cost suportat de transceiverele de internet Anico eChat PoC (https://echatstatiiradio.ro/diszpecser_szoftver/)este taxa de licență lunară/anuală, care poate varia de la o companie la alta. Această taxă include taxa de operare a serverului, asistență, mesagerie vocală și text în cadrul flotei, configurarea nelimitată a grupurilor de discuții, poziționare GPS, în cazul unui software de dispecerat, chiar și urmărirea ex-post a mișcărilor dispozitivelor, stocarea conversațiilor și a mișcărilor etc.

Dispozitivele utilizează un sistem software bazat pe Android, în timp ce cele mai scumpe pot fi utilizate ca telefoane mobile industriale, au un ecran LCD tactil mare și funcționează cu până la două cartele SIM.

Iar dacă aveți nevoie de mai multe dispozitive decât cele disponibile pentru un eveniment, puteți închiria dispozitive de la Anico Kft, operatorul sistemului eChat, pentru aceste perioade.

Program testare DEMO

În cadrul programului de testare demo  Demóprogramunk keretein belül pentru anumite tipuri de emițătoare-receptoare (indiferent dacă sunt PMR446, licențiate sau PoC), puteți testa  dispozitivul timp de o săptămână înainte de cumpărare, la fața locului, în condiții specifice.
Dacă doriți să utilizați această opțiune înainte de a cumpăra, ne puteți contacta folosind următoarele detalii de contact: Șandor Tyurbe,  sandor.tyurbe@anico.hu +40 755 300 047 sau completați formularul nostru de solicitare a unui demo și vă vom suna înapoi în 1-2 zile lucrătoare:

Solicitare Demo